Skoči do sadržaja

Molitvena zajednica “Lux Mundi”

Molitvena zajednica „Lux mundi“ (lat. „svjetlost svijeta“) katolička je zajednica mladih koja djeluje u župi Kraljice Svete Krunice u Remetincu. Pokrenuta je u listopadu 2017. godine kad je grupa mladih željna molitve i zajedništva odlučila organizirati redovite tjedne susrete na kojima su imali priliku otvoreno svjedočiti svoje iskustvo vjere, čitati Božju riječ i produbljivati svoj odnos s Gospodinom. Zajednica trenutno broji 18 članova, a uključuje srednjoškolce, studente i radničku mladež. Primarno poslanje zajednice je molitva te svjedočenje i slavljenje Boga u svakodnevnom životu. 

Kako izgledaju susreti?

Susreti zajednice odvijaju se jednom tjedno, najčešće subotom u 9 h, a mjesto okupljanja su prostorije novog pastoralnog centra „bl. Ivan Merz“ koji je otvoren u listopadu 2021. godine. Svaki susret započinje uvodnom pjesmom nakon koje se moli desetica krunice. Zatim članovi dijele s ostalima što se dogodilo u njihovom duhovnom životu od posljednjeg susreta i u kojim su područjima života prepoznali Božje djelovanje. Jedna od aktivnosti na susretima je i „lectio divina“, odnosno zajedničko razmatranje Božje riječi (najčešće nadolazećeg nedjeljnog evanđelja), meditacija i molitve. Članovi učvršćuju zajedništvo na način da dijele svoja osobna svjedočanstva vjere, kako ih je Bog dotaknuo i mijenjao život te kako su spoznali Njegovu ljubav.

Molitveni lanac i “igra anđela”

Unutar zajednice pokrenut je molitveni lanac, što znači da svaki član ima određen dan u tjednu kad moli krunicu na stalne nakane – za potrebe zajednice i nove članove, za sve svećenike, redovnike i redovnice iz dekanata te na osobne nakane. Svakog se došašća i korizme, s ciljem pripreme za blagdane Božića i Uskrsa, ali i promicanja zajedništva i boljeg međusobnog upoznavanja, unutar zajednice provodi tzv. „igra anđela“. Nasumičnim izvlačenjem imena svaki član dobiva svog štićenika za kojeg moli i piše mu pisma koja su najčešće tematska. Na dan samog blagdana otkriva se tko je kome bio „anđeo“ te se razmjenjuju pisma i pokloni.

Aktivno djelovanje zajednice

Zajednica je u počecima aktivno sudjelovala na euharistijskim klanjanjima po župama Varaždinsko-topličkog dekanata, a sad je primarno usmjerena na djelovanje u matičnoj župi u Remetincu. Svakog se mjeseca u župnoj crkvi Kraljice Svete Krunice organizira klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a za animiranje je zaslužan slavljenički tim koji velikim repertoarom duhovnih pjesama slavi Gospodina. Angažmanom slavljeničkog tima te ostalih članova zajednice i suradnika, na Uskrs 2021. godine objavljen je spot i pjesma za „Kralja Kraljeva“, prepjev pjesme „Lord of Lords“ australske kršćanske grupe Hillsong Worship.

Nastojanje zajednice jest da se barem jednom godišnje u župnoj crkvi organizira cjelonoćno klanjanje, što znači da župljani i svi ostali ljudi željni susreta s Gospodinom imaju priliku pokloniti se Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu kroz čitavu noć. Osim djelovanja u matičnoj župi, zajednica rado prihvaća pozive na gostovanja u ostalim župama dekanata i biskupije, ali i šire. Organizacijom duhovnih obnova, koncerata duhovne glazbe i dijeljenjem svjedočanstava postiže se još jedan od važnih ciljeva, a to je širenje radosti i zajedništva u Kristu među ljudima, a ponajviše mladima.

Vikend duhovne obnove

Članovi su od osnutka zajednice imali priliku sudjelovati na dvije velike vikend duhovne obnove – 2018. godine u Ludbregu pod vodstvom vlč. Kristijana Stojka te 2019. godine na vikendu posta, molitve i šutnje na Veternici pod vodstvom vlč. Damjana Korena. Takva događanja pomažu članovima da shvate važnost predanja i služenja u zajednici, prodube svoj osobni odnos s Gospodinom i učvrste postojeće zajedništvo.

Ostale aktivnosti

Članovi zajednice aktivno su uključeni u razne aktivnosti unutar i izvan župe. Svoj talent za glazbu pojedinci razvijaju u župnom Zboru Kraljice Svete Krunice, Zboru mladih sv. Dominik i Zboru mladih Varaždinske biskupije. Neki su uključeni u službu čitača na sv. misi, a važnu ulogu ima i kreativni tim. Njihov je projekt ručnog oslikavanja i prodaje platnenih vrećica s biblijskim motivima kroz došašće 2021. godine potpomogao karitativnu djelatnost zajednice budući da su novci skupljeni od prodaje dani na raspolaganje obiteljima u potrebi.

Društvene mreže

S ciljem da se djelovanje približi mladima i svim ostalim aktivnim korisnicima društvenih mreža, najave događaja i sve novosti redovito se objavljuju na:

* link za pjesmu „Kralj Kraljeva“ 🡪 https://www.youtube.com/watch?v=yzIbzBdQWuY