Skoči do sadržaja

Blagdan sv. Josipa, 19. ožujka – Dan Očeva

Objavljeno

Za blagdan sv. Josipa naša župna zajednica pripremala se devetnicom sv. Josipu tijekom koje smo molili Krunicu i Litanije sv. Josipu. U nedjelju, 17. ožujka, slavili smo sv. Misu za sve žive i pokojne očeve kako bismo im zahvalili za sve što su napravili za nas i što rade za nas po uzoru i zagovoru sv. Josipa, Isusovog zemaljskog oca i hranitelja. Sv. Misu predslavio je gosp. župnik, vlč. Josip Pavlek, koji je naglasio smisao i važnost nedjeljnog okupljanja oko euharistijskoga stola i pozvao nas na  razmišljanje pitanjem: „Tko je otac?“  Uz majku, dušu obitelji, istaknuo je da je otac glava i stožer obitelji koji štiti svoju ženu, brani svoju obitelj te smjerno i odvažno svjedoči svoju vjeru žrtvujući se kako bi njegovo naivno dijete i njegova obitelj slavili život. Gosp. Župnik obratio se očevima, muževima i mladićima te naglasio da sv. Misu prikazuje za njih jer zaslužuju časno i pošteno mjesto u okolnostima nečasnog i nepoštenog svijeta koji čovjeka doživljava kao stvar, a ne kao Božje stvorenje. Pozvao ih na suradnju sa sv. Josipom, velikim svecem za sve muževe, očeve i mladiće jer  je sv. Josip u znoju lica zarađivao kruh u tesarskoj radionici. Kako bi svoj rad po uzoru na sv. Josipa mogli prikazivati za svoju obitelj, gosp. Župnik istaknuo je važnost sakramenta pomirenja (ispovijedi) jer ćemo samo tako primiti blagoslov od Gospodina i u obitelji će nastati nastati mir i red.

U molitvi vjernika za svoje očeve posebno su molila djeca. Na kraju sv. Mise svojim su očevima kazivali stihove, otpjevali pjesmicu sv. Josipu i podijelili čestitke koje su u školi naučili, pripremili i izradili sa svojom vjeroučiteljicom Ivanom Miščin i učiteljicama Biserkom Harmicar, Višnjom Bužanić, Ivankom Kereži i Lidijom Vukalović. Djeca su gosp. Župniku čestitala  imendan, a u  ime svih očeva vjeroučiteljice Ivana Miščin i Brigitte Turković podijelile su im čokoladice. Ministrante je gosp. Župnik počastio velikim čokoladama.

U utorak, 19. ožujka, na blagdan sv. Josipa također smo slavili svečanu sv. Misu u župnoj crkvi. Gosp. Župnik  istaknuo je molitveni angažman župljana u Podevčevu koji su se i u kapeli sv. Josipa redovito okupljali na molitvu devetnice i sv. Misu. Napomenuo je kako je važno utjecati se zagovoru sv. Josipa, nastaviti devetnicama i u nadolazećim godinama jer će samo tako zagovor sv. Josipa u našim i po našim  životima bit očit i vidljiv.

Na kraju sv. Mise članovi Pastoralnoga vijeća zahvalili su gosp. župniku, vlč. Josipu Pavleku, što je po uzoru na svojega nebeskog zaštitnika sv. Josipa odgovorio na  Gospodinove poticaje i svojim žrtvama materijalno, a napose duhovno obogatio našu župnu zajednicu. Imendanskom čestitarskom druženju pridružili su se i članovi župnoga zbora.