Skoči do sadržaja

Božićni koncert v Remetincu

Objavljeno

Župa BDM Kraljice sv. Krunice organizirala je 27. prosinca 2023. god. u župnoj crkvi božićni koncert kojim  je koordinirao Damijan Turković, student 2. godine Muzičke akademije u Zagrebu, smjer tambura. 

Klara Benjak, voditeljica koncertnog programa,  pozdravila je sve prisutne starim katoličkim pozdravom Hvaljen Isus i Marija i svima zaželjela dobrodošlicu izražavajući nadu i vjeru kako će nakon koncerta svi poći kućama radosniji, noseći u sebi radost i veselje Kristova rođenja.

Koncert je otvorio Župni zbor Kraljice sv. Krunice izvedbom pjesme O kakva to svetlost uz orguljašku pratnju Tomislava Krobota i pod dirigentskim vodstvom Damijana Turkovića.  

Župni zbor Kraljice sv. Krunice

Sve prisutne radosno je pozdravio župnik vlč. Josip Pavlek i zaželio svima dobrodošlicu. Zahvalio je župnom orguljašu Damijanu Turkoviću na spremnosti prihvaćanja i vođenja ovog koncerta kojemu je svrha predstaviti angažirane vjernike u svojim župama. Podsjetio je sve izvođače i sve prisutne na važnu zadaću pjevača, svirača i voditelja kao članova župnih zborova. Naglasio je da osobnim angažmanom u svojim župnim  zborovima uveličavaju liturgijska slavlja, a to je neophodno i uistinu važno, korisno i prikladno. Izrazio je da upravo stoga želi povezati ulogu svakog člana župnih zborova  sa smislom ovog Božićnog koncerta koji se svake godine  upriličuje  u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice u Remetincu. Istaknuo je kako je ovaj koncert prigoda u kojoj osobno želi podsjetiti na važnu zadaću članova župnih zborova jer sudjeluju u liturgiji, a liturgija je slavljenje Boga i kao takva uvijek podrazumijeva radost, veselje i slavlje jer se uzvišeni osjećaji slavljenja najbolje iskazuju uz pjesmu. Među dosadašnjim koncertima jedan od najupečatljivijih bio je koncert Hrvatske televizije održan 2016. godine. Uz svima upućenu božićnu čestitku poželio je da se mladi prisjete istine o danima u kojim se rađala slobodna, samostalna i neovisna Rebublika Hrvataska jer ovog koncerta i naše slobode ne bi bilo bez hrvatskih branitelja, bez prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i bez našeg hrvatskog prijatelja pape Ivana Pavla II. Pozvao je sve da se zaustave ispred Božićnih jaslica gdje ima mjesta za sve jer  Dijete Isus iz svojih jaslica zrači prijateljski, zove nas da budemo prijatelji jedni drugima i da se okrenemo jedni prema drugima, a ne jedni protiv drugih. 

Domaćini, Župni zbor Kraljice sv. Krunice izveo je i pjesmu Cmreki v snegu spiju uz orguljašku pratnju Tomislava Krobota i pod dirigentskim vodstvom Damijana Turkovića.  Zbor broji oko 15 članova koji se sastaju na probama jednom tjedno i redovito pjevaju na misnim slavljima te nastupaju na Božićnim koncertima u svojoj župi. Nisu im  strani ni nastupi na festivalu sv. Cecilije na kojima je  zbor redovito nastupao. Prvi voditelj zbora bio je Vatroslav Maltar, kojeg je  naslijedio Robert Štorga, a od 2020. god. zbor vodi Damijan Turković. 

Ženska vokalna skupina sv. Marko iz Selnice izvela je pjesme:    Dubrovačka kolenda,  Dete milo i Sklopi blage očice. Vokalna skupina već  16 godina svojim pjesmama uveseljuje publiku  širom Lijepe naše i izvan granica Republike Hrvatske.  Djeluje u sklopu KUD-a općine Selnica, a nastala je na inicijativu tada mlađih članica župnog zbora. Danas broji 11 aktivnih članica pod stručnim vodstvom Ivane Tkalec koja je ujedno i jedna od osnivačica vokalne skupine. Uz sakralnu, klasičnu i svjetovnu glazbu ponosno izvode i obrade tradicijskih pjesama iz cijele Hrvatske, a najčešće obrade međimurskih pjesama. Nastupale su na humanitarnim koncertima, smotrama zborova i vokalnih sastava te natjecanjima na kojima su postigle vrhunske rezultate.

Ženska vokalna skupina sv. Marko iz Selnice

Poseban pljesak dobio je domaći Dječji zbor Remečki anđeleki nakon izvedbe dviju pjesmica, tradicionalne francuske pjesme na kajkavskome dijalektu Mehki snežek i Djetešce nam se rodilo pod vodstvom  Damijana Turkovića. U izvedbi spomenutih pjesmica za solistički nastup odvažili su se Emanuel Benjak, Veronika Benjak i Vita Valentak. Zbor je osnovan u Marijinom mjesecu listopadu 2022. god. i broji 12-ero djece koja se sastaju redovito na probama petkom od 18 do 19 sati i pozivaju svu djecu iz župe da im se pridruže u radosti pjevanja. Pjevaju i na sv. Misama te svojim glasovima i talentima slave Boga puni radosti, veselja i osmijeha. 

Dječji zbor Remečki anđeleki

Domaća solistica, Lorena Turković, studentica klavira na Privatnom sveučilištu Anton Bruckner u Austriji dojmljivo je izvela Rapsodiju br. 2, op.79 skladatelja Johannesa Brahmsa.

Lorena Turković

Na Badnjak, 24. prosinca 1818. god. Joseph Mohr, pomoćni župnik crkve svetog Nikole u austrijskom mjestašcu Oberndorfu, zamolio je svoga prijatelja, glazbenika i učitelja Franza Grubera da isti dan uglazbi njegovu pjesmu koju je napisao dvije godine ranije, što je Gruber i učinio. Iste  noći izveli su ju dvoglasno Joseph Mohr i Franz Gruber na bogoslužju u Oberndorfu koje se održalo povodom Badnje večeri.  Gruber je pjevanje pratio na gitari. U tihu svetu noć, svojom uzvišenom izvedbom Tihe noći, po mnogima najpoznatije božićne pjesme, sve nazočne uvela je Marija Magdalena Kočila, studentica solo pjevanja na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu. 

Marija Magdalena Kočila

Uz zvuke tambure vješto i dirljivo zasvirao je Sebastijan Cindori, učenik 6. razreda osnovne glazbene škole Ivan Padovec u Novom Marofu. Sebastijan svira brač  u klasi učitelja Roberta Štorge, bivšeg remetinečkog orguljaša. Sebastijan je izveo skladbu Turdion i pjesmu Pristupite vjerni uz klavirsku pratnju  Damijana Turkovića. 

Sebastijan Cindori

“Orgulje nije teško svirati, samo je potrebno udariti prave tipke u pravo vrijeme i glazbalo svira samo” rekao je Johann Sebastian Bach. To je potvrdio Tomislav Krobot, student treće godine kompozicije u klasi prof. Berislava Šipuša te student prve godine orgulja u klasi profesora Marija Penzara na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Tomislav je vrsni orguljaš te osvajač brojnih nagrada na natjecanjima širom Hrvatske i inozemstva u kategorijama teorije glazbe, harmonije, solfeggia i klavira. Također se bavi i improvizacijom na orguljama, a zanima ga i gradnja orgulja te organologija. Aktivno se bavi i popravcima, održavanjem i ugodbom orgulja župne crkve u Sračincu. Dolazi nam iz Župe sv. Mihaela Arkanđela u Sračincu gdje vodi mješoviti župni zbor te aktivno sudjeluje u životu župne zajednice.  Maestralno je izveo improvizaciju na temu pjesme Pristupite vjerni i  fantaziju i fugu u g-molu skladatelja Johanna Sebastiana Bacha. 

Tomislav Krobot

Božićni koncert v Remetincu završio je predstavljanjem Mješovitog zbora sv. Antuna Padovanskog iz Tužna. Zbor je osnovan 2007. god. pod vodstvom profesorice Antonije Puček. Broji oko 20 članova koji  se jednom tjedno okupljaju na probama i pjevaju na liturgijskim slavljima u župi sv. Margarete te općinskim i županijskim svečanostima. Također su nastupali na festivalu sv. Cecilije. Zbor je upečatljivo izveo pjesme Kad zvona zazvone i Preveliku radost pod dirigentskim vodstvom Viktorije Kelemen.

Mješoviti zbor sv. Antuna Padovanskoga iz Tužna

Na kraju koncerta svi izvođači bili su pozvani  u svetište crkve i zajedno s oduševljenjem zapjevali  Narodi nam se kralj nebeski.   Župnik vlč. Josip Pavlek  svim izvođačima podijelio je zahvalnice i  pozvao ih na domjenak u Pastoralni centar bl. Ivan Merz.

Galerija slika: