Skoči do sadržaja

Sveti Nikola u našoj župi

Objavljeno

Druge nedjelje Došašća u našoj Župi bilo je posebno svečano.

Nakon slavlja Mise Zornice župljani su se zadržali u duhu zahvaljivanja za primljene milosti, a gospodin župnik,  vlč. Josip Pavlek, počastio ih je klipićima, kuhanim vinom i poklonio im kalendare za sljedeću 2024. godinu.

Podnevna sv. Misa bila je posebno radosna i svečana jer je tijekom misnog slavlja pjevao Dječji župni zbor Remečki anđeleki pod vodstvom župnog orguljaša Damijana Turkovića. Prije sv. Mise predstavili su se prvopričesnici i krizmanici u ovoj 2023./2024. šk. god. Nakon sv. Mise uslijedio je program svečanog dočeka, najdražeg dječjeg sveca,  sv. Nikole, kojega je uprizorio vjeroučitelj Mihael Pisačić.   Učenici razredne nastave sa svojom vjeroučiteljicom Ivanom Mišćin i učiteljicama Biserkom Harmicar, Višnjom Bužanić, Ivankom Kereži te Lidijom Vukalović pripremili su program dočeka. Sv. Nikola oduševio je djecu svojom pojavom u pratnji ministranata. Zajedničkom molitvom naglasio je  svijest o važnosti aktivnog pripadanja svojoj nebeskoj zaštitnici Blaženoj Djevici Mariji Kraljici sv. Krunice. Nakon razgovora i molitve s djecom sv. Nikola najprije je zahvalio gosp. župniku, vlč. Josipu Pavleku i njegovoj suradnici gospođi Barbari Varović te im darovao poklončiće.  Uslijedila je podjela  bogatih, šarenih i slatkih paketića svoj djeci, počevši od najmlađih do najstarijih. Svi su radosno prilazili sv. Nikoli i zahvaljivali na poklonu.

Budući da četvrtoškolci uče pisati pismo, u ponedjeljak, nakon „susreta“ sa sv. Nikolom u svojoj mjesnoj crkvi , pisali su na satu hrvatskoga jezika pismo zahvale sv. Nikoli. Dogovorili su se da  na mrežnim stranicama Župe objave jedno pismo koje svjedoči da sv. Nikola u Nebu zagovara i čuva djecu.

Pismo sv. Nikoli

Dragi sv. Nikola,

obraćam Ti se jer si i ove godine došao u našu crkvu kao i svake godine. U školi smo za Tvoj dolazak naučili pjevati pjesmicu Pahuljice i recitirati pjesme.

Ujutro, prije odlaska na sv. Misu, zapalila sam dvije adventske svijeće. Pomolila sam se, doručkovala i krenula na sv. Misu. Cijelu Misu pjevala sam sa svojim zborom Remečki anđeleki. Tijekom Mise zahvalno sam molila jer si mi čuvao brata tijekom eksplozije baš na Tvoj dan, 6. prosinca. U crkvu si došao u pratnji ministranata koji su nosili darove. Svi smo glasno i razgovjetno odgovarali na Tvoja pitanja.

Zahvaljujem Ti na čuvanju brata i dolasku u crkvu jer si nas sve razveselio.

V.B., učenica 4. r. PŠ Remetinec