Skoči do sadržaja

Sveti Josip – dan očeva

Objavljeno

DRAGI I POŠTOVANI OČEVI!

Pun radosti molim u ovoj svetoj misi za sve vas a posebno za očeve i koji će danas ili sutra postati.

Živimo u svijetu koji nam nepovratno prolazi. Ako pogledamo situaciju u kojoj se trenutno nalazimo mi a i čitav svijet postajemo zabrinuti zbog onoga što slijedeće dolazi. Stvari su se jako promijenile u posljednjih nekoliko godina, a posebno odnos prema ocu. U mnogim kućama otac više ne zauzima svoje mjesto, nije glava obitelji nego je tek samo hranitelj. U takvim obiteljima gdje se to dogodi svi članovi prestaju normalno živjeti. Vjerujem da vi kao kršćanski muževi dobro razumijete problem obitelji i da vam je sa suprugom istinski stalo do sreće vaših obitelji. Kao očevi nemojte prestati normalno živjeti. Budite ponosni da vam je sam Bog dodijelio da budete glava obitelji, da se imate za koga brinuti, koga usrećivati i za koga živjeti. Znam da će vam nadoći kušnje i različite nejasnoće. Nemojte

iznevjeriti svoje poslanje budite muževi i normalno kršćanski živite. Ovo je prigoda da za dan očeva pred sve nas stavim divni lik SVETOGA JOSIPA. Uz svoj tesarski rad Josip je bio i vjernik. On moli i čita Sveto Pismo. Pristao je vršiti Božju volju i dozvolio da Bog po njemu čini svoja djela. Josip je dobro upućen u Božje planove. Bio je pobožan čovjek znao je ići pravim putem.

Imao je plemenitu dušu, bio je skroman i ponizan čovjek, šutljiv, nikada se nije uzdizao ni hvalio pred ljudima. Radio je kao siromašni tesar u Nazaretu, odakle je pošao na popis u Betlehem sa svojom zaručnicom Marijom. Tu je rođen Isus naš Spasitelj koga traži Herod da ga ubije. Josip ne oklijeva, ponizno sluša Božji poziv i noću ustaje uzima ženu i dijete Isusa i bježi u Egipat. Josip je imao čast da su mu kao glavi bili poslušni i Isus, Sin Božji i Marija, Majka Božja. On ih je primio pod svoj krov, pratio ih kroz život, branio i prehranjivao radom svojih ruku. Bio je ponosan čovjek i zadovoljan s onim što mu je Bog dodijelio.

Ako je danas nama teško, pogledajmo na prvu Crkvu koja je živjela u vrijeme progona u teškim kušnjama da su im plijenili dobra i oduzimali život.. Unatoč svim zabranama vlasti, nastavili su živjeti svoju kršćansku vjeru. Oni su slavili svetu misu i primali sakramente. Sveti Josip proglašen je zaštitnikom sveopće Crkve a naš Hrvatski Sabor davno ga je prije /1687/ proglasio zaštitnikom Hrvatske. Naše obitelji uvijek su se rado utjecale i odabirale sv. Josipu da čuva i brani naše obitelji. Josip je čovjek koji zna služiti i izvršiti povjereni zadatak. On tako divno surađuje s Bogom i nama pokazuje kakav je čovjek kada se stavi u službu Bogu. Tada on postiže sve. Nama često nedostaje evanđeoski žar i zauzetost za važna životna pitanja misleći kako će ih netko drugi riješiti umjesto nas. Zato molim za vas koji ste očevi i koji ćete postati očevi: da vas Gospodin ispuni vjerom, hrabrošću i odvažnošću za vašu obitelj kao što je to učinio svetom Josipu. Svetom Josipu – povjeravam sve obitelji naše župne zajednice, da djelotvornom ljubavlju i mi u svom životu ispunimo volju Božju. A ti nas Josipe vodi i čuvaj kao Svetu nazaretsku obitelj koju si ljubio očinskim srcem.

Očevi budite ponosni, svima vama čestitam dan Očeva, – 2023. Bog neka vas poživi!!!

Vaš župnik Josip